marți, 20 decembrie 2016

Ciorba de burta (reteta traditionala)

Ingrediente (pentru 10 portii): 

- 1,5 kg burta prospata, curatata
- 1,5 kg oase de vita cu maduva
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 1 radacina de patrunjel, pastarnac
- 1 bucata radacina de telina (circa 100g)
- 5 galbenusuri ou
- 300g smanatana
- 1 capatana usturoi
- 1 lingura faina
- 3 linguri ulei
- otet
- piper
- ardei iute

Mod de preparare: 

1. Înainte de a gati ciorba, se pune burta în apa calda cu otet sau zeama de lamaie si se tine cel putin 2 ore ca sa se albeasca si sa mai iasa din mirosul specific.

2. Într-o oala încapatoare, se pun oasele de vita spalate foarte bine,burta si 2 linguri cu sare si se adauga apa cat sa le acopere, iar dupa 10 minute de clocotit, se arunca apa.

3. Se verifica burta sa fie curatata (se trage pielita de pe partea neteda), iar dupa ce se spala foarte bine împreuna cu oasele, se pun din nou la fiert. Oasele sa fie la fund si burta, deasupra.

4. Se adauga sare si ardei iute, boabe de piper, ceapa si radacinoasele curatate, si se lasa sa fiarba cateva ore. Se mai completeaza din cand în cand cu apa fierbinte, în asa fel încat lichidul sa acopere burta si oasele.

5. Cand burta si oasele sunt bine fierte, se strecoara zeama in alta oala, burta si oasele se lasa sa se raceasca, iar legumele se dau deoparte (se pot pisa si adauga în ciorba ori de arunca).

6. Se bat galbenusurile cu o lingurita de sare si se lasa cel putin 20 de minute pentru a-si intesifica culoarea.

7. Se pune zeama pe foc si se adauga otet dupa gust.

8. Smantana si faina se adauga la galbenusuri. În compozitia rezultata, se adauga cate putin din zeama care clocoteste, amestecand încontinuu cu telul pentru a nu se taia ciorba.

9. Se toarna totul în oala cu zeama si se amesteca în continuare pana cand da în clocot. Daca este nevoie, se mai adauga sare dupa gust, si se mai lasa sa dea cateva clocote.

10. Burta se taie fasii potrivite cat sa încape în lingura si, împreuna cu carnea (tendoanele) de pe oase tocata marunt, se adauga în ciorba.

11. Un morcov, dat pe razatoarea mica, se caleste într-o tigaie cu 3 linguri de ulei pana cand uleiul devine portocaliu si se pune in ciorba de burta. Se lasa sa mai dea cateva clocote pentru uniformizare.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu